Администрацията на Байдън е готова да обяви в сряда, че ще

...
Администрацията на Байдън е готова да обяви в сряда, че ще
Коментари Харесай

САЩ махат визите за израелски граждани

Администрацията на Байдън е подготвена да разгласи в сряда, че ще одобри Израел в Програмата за унищожаване на визите на Съединени американски щати (VWP), позволявайки безвизово влизане на израелски жители от 30 ноември, споделиха публични лица, представени от Ройтерс.

Решението, което външното министерство на Израел съобщи в понеделник като предстоящо, е победа за религиозно-националистическото държавно управление на премиера Бенямин Нетаняху, чиито връзки с Вашингтон бяха обтегнати поради проекта му за цялостна промяна на правосъдната система и политиката му по отношение на палестинците.

За допускане до програмата, която разрешава на посетителите да останат в Съединени американски щати до 90 дни без виза, Вашингтон изисква от страните да дават отговор на условия по въпроси като битка с тероризма, правоприлагане, имиграционно правоприлагане, сигурност на документите и ръководство на границите.

Държавите също би трябвало да третират всички пасажери ОТ Съединени американски щати еднообразно, без значение от другите паспорти, които имат.

В случая с Израел това означава свободно прекосяване за палестински американци на неговите летища и при пътувания до окупираните палестински територии.

Някои палестинци стачкуваха против влизането на Израел в програмата за безвизово пътешестване, цитирайки това, което съгласно тях са десетилетия на дискриминационно отношение към арабските американци и тормоз по границите на Израел.

В пилотен период от 20 юли Израел улесни достъпа на палестински американци през своите граници и окупирания от Израел Западен бряг.

Между 45 000 и 60 000 палестински американци живеят на Западния бряг, пресметна представител на Съединени американски щати. Израелски чиновник уточни по-ниска цифра, като сподели, че има от 70 000 до 90 000 палестински американци по целия свят, а 15 000 до 20 000 от тях са поданици на Западния бряг.

В програмата за безвизово пътешестване в Съединени американски щати попадат 40 страни, като народи се прибавят рядко, Хърватия бе добавена последна през 2021 година

Група от 15 американски сенатори писаха на държавния секретар Антъни Блинкън на 8 септември, изразявайки съществени опасения, че Израел не съблюдава условията за еднообразно отнасяне на всички жители на Съединени американски щати.

Във вторник Американо-арабският антидискриминационен комитет заведе дело против Министерството на вътрешната сигурност, пробвайки се да блокира влизането на Израел в програмата.

Американски арбитър в Детройт отхвърли незабавно искане по процедурни аргументи, като сподели, че департаментът не е бил известен съответно за делото.

През август 2021 година Белият дом съобщи, че работи с Израел за включването му в Програмата за унищожаване на визите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР